sophiapolder bezoekerscentrum

Geschreven door hans moor. Gepost in utiliteit

sophia uitkijkpost 9mei 2016 vogel render A011 klein

Gewonnen competitie voor een bezoekerscentrum in de Sophiapolder nabij Hendrik-Ido-AmbachtOntwerp: 2016  Realisatie: start bouw eind december 2016    Samenwerking met Aphoutconstructies

concept en uitgangspunten:

De locatie voor het bezoekerspaviljoen ligt in een prachtige omgeving van Sophiapolder. Rondom is er een bijzonder uitzicht over dit stukje Nederlands landschap met de polder en het water. Deze ruimtelijkheid en de landschappelijke karakteristieken zijn het uitgangspunt voor ons ontwerp van het bezoekerspaviljoen. Voor het ontwikkelen van het paviljoen hebben we de vraag gesteld: Hoe kunnen we met architectonische middelen deze ruimtelijkheid kracht bij zetten?

Een van de belangrijkste uitgangspunten voor het paviljoen is een goed uitzicht. We hebben hiervoor een ruimtelijk idee in de vorm van een specifiek dak ontwikkeld. Het is een trap als dak die een specifieke uitzichtplek geeft. Je kunt 360 graden rondkijken. Het dak op betekent als bezoeker dat je even los van je alledaagse vaste grond komt te staan. Je gaat de trap omhoog en betreedt de licht schuine kap, die voorzien is van grote traptreden. Iedere bezoeker, kind of volwassene heeft dankzij de hoogteverschillen van de trap als dak een goed uitzicht. Kinderen kunnen wat hoger staan dan volwassenen. Daarnaast versterken deze architectonische elementen de beleving. Het geeft meer dynamiek. Door de hoogte van het dak is er de mogelijkheid om ver te kijken en de vogels goed te spotten. Functioneel is er voor gekozen om de entree van het dak los te maken van de binnenruimte van het paviljoen. Ze zijn afzonderlijk van elkaar te gebruiken.

hans moor architects architecture and urban planning