sophiapolder bezoekerscentrum

Geschreven door hans moor. Gepost in utiliteit

sophia uitkijkpost 9mei 2016 vogel render A011 klein

Gewonnen competitie voor een bezoekerscentrum in de Sophiapolder nabij Hendrik-Ido-AmbachtOntwerp: 2016  Realisatie: start bouw eind december 2016    Samenwerking met Aphoutconstructies

concept en uitgangspunten:

De locatie voor het bezoekerspaviljoen ligt in een prachtige omgeving van Sophiapolder. Rondom is er een bijzonder uitzicht over dit stukje Nederlands landschap met de polder en het water. Deze ruimtelijkheid en de landschappelijke karakteristieken zijn het uitgangspunt voor ons ontwerp van het bezoekerspaviljoen. Voor het ontwikkelen van het paviljoen hebben we de vraag gesteld: Hoe kunnen we met architectonische middelen deze ruimtelijkheid kracht bij zetten?

Een van de belangrijkste uitgangspunten voor het paviljoen is een goed uitzicht. We hebben hiervoor een ruimtelijk idee in de vorm van een specifiek dak ontwikkeld. Het is een trap als dak die een specifieke uitzichtplek geeft. Je kunt 360 graden rondkijken. Het dak op betekent als bezoeker dat je even los van je alledaagse vaste grond komt te staan. Je gaat de trap omhoog en betreedt de licht schuine kap, die voorzien is van grote traptreden. Iedere bezoeker, kind of volwassene heeft dankzij de hoogteverschillen van de trap als dak een goed uitzicht. Kinderen kunnen wat hoger staan dan volwassenen. Daarnaast versterken deze architectonische elementen de beleving. Het geeft meer dynamiek. Door de hoogte van het dak is er de mogelijkheid om ver te kijken en de vogels goed te spotten. Functioneel is er voor gekozen om de entree van het dak los te maken van de binnenruimte van het paviljoen. Ze zijn afzonderlijk van elkaar te gebruiken.

 

In het bezoekerspaviljoen is de ruimte ook hier zo veel mogelijk geconstrueerd om de uitkijk te optimaliseren. Er is geen standaard kolomverdeling toegepast. Twee kolommen staan relatief bij elkaar in de as van het paviljoen en in het verlengede van de entree. Deze kolommen zijn gecombineerd met aan beide koppen een samengestelde driehoek als constructie. De schuine kolommen lopen weg van de hoek samen met het schuin omhoog oplopende dak, waardoor er een vrij uitzicht ontstaat. Tegelijkertijd geeft deze driehoek stabiliteit aan het paviljoen.

In het paviljoen zijn de voorzieningen gelegen nabij de entree. Het betreft een invalidetoilet, een bergruimte, een bergruimte voor gereedschap en een pantry. Wellicht is het een overweging om presentaties in de tentoonstellingsruimte laag te houden, zodat deze ruimte en de relatie met buiten open kan blijven. Een andere mogelijkheid is een flexibel ophangsysteem aan het plafond, zodat presentatiepanelen in de ruimte hangen. Dit waarborgt de ruimtelijkheid van het paviljoen. Uitzicht naar buiten kan zich afwisselen met informatie en beelden op de panelen.

Het bezoekerspaviljoen wordt volledig opgetrokken in hout . Hout is zeer duurzaam , eenvoudig te verwerken en op constructieve wijze (detaillering en verbindingen) heel goed te gebruiken. Daarnaast geeft het door de natuurlijke kleur en textuur veel sfeer als het in een omgeving staat en heeft het als interieur een warme uitstraling. Een deel van de houten gevel van het paviljoen heeft een bijzondere bewerking ondergaan en ondersteunt hiermee het eigenzinnige karakter van het ontwerp.

 

hans moor architects architecture and urban planning